Dýňové „pumpkin spice“ kváskové lívance

Sladká podzimní snídaně, která provoní celý byt a zahřeje v sychravém ránu. Příprava je časově trochu náročnější, těsto je ale možné smíchat večer, nechat vykynout přes noc v lednici a ráno už jen přidat vejce.

IMG_3236

Suroviny na těsto:

  • 120g aktivního kvásku
  • 300g hladké celozrnné mouky (používám špadlovou)
  • 50g třtinového cukru
  • 100g dýňového pyré (recept najdete zde, nebo ho můžete koupit v obchodě)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk
  • 3 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého hřebíčku
  • 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky mletého nového koření
  • 450ml mléka
  • 1 vejce

Suroviny na sladký finální přeliv:

  • 2 polévkové lžíce dýňového pyré
  • 1-2 polévková lžíce javorového sirupu podle chuti
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • cca 1dcl vody

Volitelně na dozdobení:

  • zakysaná smetana nebo šlehačka
  • ovoce dle chuti

V míse smícháme kvásek, mouku, dýňové pyré, cukr a koření a necháme vzniklé řídké těsto cca 2h na teplém místě kynout. Potom vmícháme vejce a necháme ještě dokynout zhruba hodinku. V mezidobí si připravíme omáčku na přelití. V kastrůlku smícháme pyré, javorový sirup podle chuti, skořici a muškátový oříšek a přidáme vodu tak, aby vznikla konzistence tekuté omáčky, krátce prohřejeme. Lívance osmažíme dozlatova na trošce přepuštěného másla nebo ghee, přelijeme sladkou omáčkou a přidáme podle chuti zakysanou smetanu a ovoce.

Dobrou chuť!

IMG_3239

Leave a Reply