Křupavé špaldové houstičky z kvásku

Zvenku parádně křupavé a uvnitř nadýchané, co víc dodat. Jsou chuťově výraznější než ty klasické a použít na ně můžete klidně zbytek rozkvasu z chleba. Pokud chcete klasiku, nebo svému kvásku tak úplně nevěříte, převeďte nejprve klasický žitný kvásek na pšeničný (lžíci přikrmte 100g pšeničné mouky a 100ml vody, a nechte rozkvasit). Pro chuťově výraznější housky použijte kvas žitný (za předpokladu, že Vám dobře funguje, někdy se mu totiž do nové mouky moc nechce). Pak budou chutí maličko připomínat dalamánky.

Suroviny na 10 menších housek:

  • 200g aktivního kvásku
  • 500g hladké špaldové mouky (můžete namíchat s celozrnnou)
  • 250ml vody
  • 2 menší lžíce olivového oleje
  • 9g soli
  • vajíčko na potření
  • kmín na posypání

Kvásek, mouku, vodu, olej a sůl smícháme a ručně nebo robotem důkladně prohněteme do hladkého těsta. Podle potřeby dosypáváme moukou nebo přidáme naopak trošku vody (špaldová mouka se občas chová trochu nepředvídatelně). Necháme na teplém místě zhruba 2h kynout a během kynutí 1-2x přeložíme (pokud mám ale pořádně prohněteno v robotu, tak už ani nepřekládám). Těsto rozdělíme na jednotlivé díly, ze kterých uválíme pramínky a ty smotáme do copů. Necháme ještě asi hodinku přikryté dokynout na plechu a pomalu už rozpalujeme troubu na 240°C. Vykynuté housky pomašlujeme vajíčkem a posypeme kmínem, mákem nebo semínky. Troubu pořádně zapaříme (jako u pečení chleba) a hned po vložení housek snížíme teplotu na 220°C. Pečeme dozlatova zhruba 15 minut.

Dobrou chuť!

img_4692

Leave a Reply