Kvásková focaccia s rozmarýnem a olivami

Tak jsem konečně zkusila připravit tuhle italskou dobrotu a dopadla výborně. Z kvásku je to sice časově mnohem náročnější než klasicky z droždí, ale výsledek rozhodně stojí za námahu. Jako náplň jsem použila kombinaci česneku, černých oliv a rozmarýnu, který zatím venku v truhlíku úspěšně vegetí díky letošní mírné zimě. V kombinaci s olivovým olejem je to paráda. 

Suroviny na rozkvas:

  • 150g hladké pšeničné mouky
  • 150ml vody
  • lžíce kvásku (použít můžete pšeničný i žitný)

Suroviny na finální těsto:

  • 300g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • 200ml vody
  • 8g soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • černé olivy
  • stroužek česneku
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu

Na rozkvas smícháme 150g mouky, 150ml vody a lžíci kvásku, necháme prokvasit na teplém místě zhruba 7 hodin.

Všechen rozkvas smícháme s 300g mouky, solí a 200ml vlažné vody, uhněteme těsto (bude dost řídké a lepkavé) a dáme kynout do mísy vymazané olivovým olejem na teplé místo na cca 2h. Každou půl hodinu popřekládáme. Mezitím smícháme olivový olej s vymačkaným česnekem a rozmarýnovými lístky, které můžeme malinko podrtit v hmoždíři.

Když máme těsto nakynuté, roztáhneme ho na plech vymazaný olivovým olejem a dáme na další hodinu až dvě kynout. V půlce kynutí do něj uděláme důlky, do kterých nasázíme olivy a celé to pomašlujeme olivovým olejem s česnekem a rozmarýnem. Pečeme v troubě cca půl hodinky na 200°C dozlatova. Měla jsem trošku problém s tím, že se mi těsto na plechu nejdřív pořád zdrcávalo k sobě a pak jsem ho naopak roztáhla na moc tenkou placku, ale na chuti ani konzistenci – na povrchu křupavé, uvnitř vláčné – to nic nezměnilo 😉

 

Dobrou chuť

 

Leave a Reply