Výroba domácího mýdla – základní recept

Přes léto jsem začala tak trošku experimentovat s domácí kosmetikou a mimo jiné jsem narazila i na spoustu receptů na výrobu domácího mýdla. Je to neuvěřitelně jednoduché a doslova mě to pohltilo, takže teď zkouším různé kombinace vůní, přírodních barviv a olejů a o svojí novou posedlost se teď chci s Vámi podělit.

Následující recept je jeden z nejjednosušších, který jsem našla. Při přesném dodržení gramáží není možné, aby se nepovedl. V začátku určitě doporučuji se přesně řídit vyzkoušenými recepty, různé typy olejů a tuků mají totiž různou schopnost zmýdelňování a je důležité dodržovat jejich poměr.

IMG_5799

Suroviny

  • 400g olivového oleje
  • 50g ricinového oleje
  • 200g kokosového oleje
  • 150g bambuckého másla
  • 109g hydroxidu sodného
  • 196ml destilované vody
  • 16ml esenciálních vonných olejů – já použila 8ml levandulového a 8ml Litsea cubeba

Základní vybavení

  • nádoba, nejlépe z varného skla, na přípravu hydroxidu sodného
  • bezkontaktní teploměr
  • kuchyňské váhy
  • tyčový mixér
  • hrnec
  • formičky
  • rukavice a ochranné brýle (pracujeme s hydroxidem sodným)

Postup

Jako první si připravíme roztok hydroxidu sodného vsypáním prášku nebo granulí do vody (nikdy ne naopak!). Důkladně rozmícháme. Tekutina se velmi zahřeje a navíc se jedná o silnou žíravinu, proto určitě doporučuji použít nádobu z odolného materiálu, eventuálně ještě umístěnou v druhé nádobě se studenou vodou. Samozřejmostí by měly být rukavice a ochranné brýle. Během rozpouštění se uvolňují žíravé páry, proto je nejlepší rozmíchávat hydroxid venku, nebo alespoň u otevřeného okna. Roztok necháme chladnout.

Dále na sporáku pomalu a zlehka na nízkou teplotu rozpustíme pevné tuky a vmícháme k nim olivový a ricinový olej. Pro správnou reakci je důležité, aby teplota tuků byla v rozmezí cca 35-55°C a teplota roztoku hydroxidu sodného se nelišila o víc než 10°C. Jakmile tedy hydroxid vychladne na stejnou teplotu s oleji, přilijeme ho opatrně do hrnce a ihned začneme míchat. Pomocí tyčového mixéru střídáme vždy krátké promixování a klasické míchání, aby reakce probíhala rovnoměrně v celém objemu. Střídavě mixujeme a mícháme, dokud mýdlo nezačne pomalu houstnout, to je doba, kdy do něj přidáme esenciální oleje, které důkladně a rovnoměrně vpravíme dovnitř.

Jakmile vznikne konzistence trochu řidšího pudinku, je čas rychle nalévat do formiček. V nich necháme mýdla 24-48h tuhnout, poté je vyklopíme a necháme další 3-4 týdny dozrát. Během této doby se odpaří všechna přebytečná voda, stabilizuje pH a dokončí se celý proces zmýdelnění.

IMG_5542
Zatímco chladne roztok hydroxidu sodného, připravíme si potřebné oleje a tuky. Odvážíme a smícháme tekuté oleje.
IMG_5543
V hrnci rozpustíme kokosový olej a bambucké máslo. Nezahříváme zprudka, jen necháme pomalu rozpustit
IMG_5544
Když jsou kokosový olej a bambucké máslo téměř rozpuštěné, přidáme olivový a ricinový olej
IMG_5546
Teplota rozpuštěných olejů by měla být mezi 35-55°C. Teplota roztoku hydroxidu sodného, který budeme k olejům přidávat, musí být zhruba stejná v rozmezí +/-  10°C.
IMG_5548
Jakmile přilijeme hydroxid sodný, nastává čas na tyčový mixér. Opatrně tekutinu promícháme a promixujeme, potom opět zamícháme a znovu kratičce promixujeme… takto postupujeme do té doby, než se vznikající mýdlo začne zahušťovat.
IMG_5550
Tekutina začne nejprve dostávat opalescentní barvu, a až začne trochu houstnout, přilijeme esenciální oleje.
IMG_5554
Jakmile vznikne konzistence řidšího pudinku, je čas nalévat do formiček.
IMG_5559
Takhle vypadá správná výsledná konzistence.
IMG_5560
Mýdlo nalijeme do formiček.
IMG_5562
Takto ho necháme cca 24-48h tuhnout.
IMG_5569
Ztuhlá mýdlíčka vyklopíme z forem a necháme další 3-4 týdny postupně vyschnout a dozrát, nejlépe v nějaké uzavřené skříňce nebo nepoužívané troubě. Takto dlouhá doba je nutná k tomu, aby se odpařila všechna přebytečná voda, mýdla dostatečně ztuhla a aby se rovnoměrně dokončil proces zmýdelnění. Nehrozí pak, že by uvnitř mýdla byly ještě zbytky hydroxidu sodného.
IMG_5800
A tohle je voňavý výsledek po 4 týdnech zrání.

Krásný den!

 

Leave a Reply