Jahodománie

Kdybych si musela vybrat jen jednu jedinou jedlou rostlinu k sobě na balkón, byly by to stoprocentně jahody. Mám je už léta v truhlících i květináči a nemůžu se jich nabažit.  Je to asi to nejsnadnější ovoce, které se dá pěstovat při dodržení několika málo pravidel prakticky kdekoli. Na balkoně, na terase, na okenním parapetu. A navíc vypadají krásně ve všech fázích růstu – svěží zelené lístky na jaře, krásné drobné květy a samozřejmě úžasné červené plody. Takže jak na ně?

1. Výběr odrůdy

Na výběr je toho spousta – jahody měsíční či klasické, červené, ananasové, převislé a kdoví ještě jaké. A je to vlastně jedno, protože všechny mají podobné nároky. Na balkon nebo parapet určitě doporučuji vybrat jakoukoli stáleplodící odrůdu. Za roky zkušeností potvrzuji, že pak opravdu při ztroše péče sklízím výborné jahůdky od června až do podzimu.

david-boozer-686227-unsplash

2. Stanoviště

Slunce, slunce a zase slunce. Jahodám svědčí prosluněné stanoviště a pokud mají dostatek živin a vláhy, přežívají mi bez problémů i polední úpal za letních veder.

IMG_5129

3. Výběr nádoby

Další klíčovou věcí k úspěchu je výběr správné nádoby. Léta používám samozavlažovací truhlíky i obyčejný větší květináč, v 60cm truhlíku mám 3 rostlinky a je to tak akorát – vytvoří krásný bujný porost.  Pokud nemáte moc času nazbyt, vyberte určitě samozavlažovací nádobu, v létě ušetří hodně běhání s konví.

IMG_2536

4. Vhodný substrát

Nejlepší volbou je dobře propustný substrát pro balkonové rostliny s neutrálním pH, já do něj ještě vždycky přimíchávám trochu našeho domácího žížalího kompostu.

5. Péče v průběhu roku

Jakmile jahody na jaře vyraší, odstraním uschlé staré listy a vrchní část substrátu a přimíchám nový, čerstvý. V tu dobu začínám i pravidelně jednou týdně přihnojovat vhodným organickým hnojivem (střídám kupované a žížalí čaj). Během vegetace pak už jen pravidelně hnojím a zalévám, osvědčilo se mi nechat vždycky půdu proschnout skoro až do fáze, kdy už začínají maličko vadnout listy (zdůrazňuji maličko!), je to celkem účinná obrana protí plísním. Na podzim s příchodem prvních mrazíků odstraním nedozrálé plody a truhlíky důkladně zakryji chvojím. Přes zimu nehnojím a zalévám jen mírně, když půda vyschne. Jahody nechávám přes celou zimu venku, protože je nemám kde přezimovat, je to samozřejmě risk, ale poslední 3 zimy v řadě mi úspěšně přežily (v Praze) a každý rok plodí dál a dál. Už se nemůžu dočkat těch letošních.

Pěstujete taky na balkoně, terase nebo parapetu jahody? Nebo něco jiného, stejně dobrého?  Ráda se inspiruji 😉

Krásný den!

soo-ann-woon-1058243-unsplash

Leave a Reply