Kváskové celozrnné lívance ze špaldové mouky

Už nějaký ten týden doma krom naší malé zoo úspěšně chováme i žitný kvásek, a tak jsem se rozhodla ho víc využít a zkusit trošku jiné, zdravější, lívance. Netušila jsem, že něco, co se bude na první pohled tvářit hodně zdravě, může být tak strašně dobré. Kvásek ani celozrnná špaldová mouka nejsou v lívancích vůbec znát, těsto je krásně nadýchané a vláčné, s jemně křupavým povrchem. Přesně tak, jak to mám ráda.

Suroviny:

  • 130g aktivního (rozkvašeného) kvásku
  • 300g celozrnné špaldové mouky
  • 50g třtinového cukru
  • 450ml mléka
  • 1 vejce

Na podávání:

  • javorový sirup
  • zakysaná smetana
  • ovoce

Nejdřív smícháme mouku, kvásek, mléko a třtinový cukr. Vznikne řídké těsto, které necháme v pokojové teplotě cca 2-4h vykynout (hodně individuální, záleží na síle kvásku a okolní teplotě). Těsto by mělo probublat a nabýt na objemu. Poté do něj přimícháme vejce a necháme dokynout další 1-2h.  Pokud chceme lívance k snídani, nebo jen nemáme čas hlídat těsto, stačí smíchat přísady, nechat vykynout přes noc v lednici a ráno už jen přidat vejce a nechat chvilku dokynout. Lívance usmažíme dozlatova, doporučuji použít ghí, mají pak úžasnou máslovou chuť. Podáváme s javorovým sirupem, zakysanou smetanou a ovocem, nebo zkrátka s čímkoli, co máte rádi. A protože jsou tyhle lívance celozrnné, špaldové a navíc kváskové, není to zase až takové hřešení dát si jich pár navíc:-)

Leave a Reply